İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 Yıl Önce Tıbbi Bir İlk: Karaciğer ve Böbrek Nakli

1992 yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tıp alanında bir ilke imza attı. 16 Mayıs’ta gerçekleştirilen operasyonla dünyada ilk defa aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli yapıldı.

Öğretmen Nevin Teke, kendi gibi öğretmen olan 24 yaşındaki kızı Ayşenur Teke’ye yardım etmek adına böbreğinin birini ve karaciğerinin üçte birini verdi. 15 saat süren zorlu operasyon, başarılı bir şekilde tamamlandı. Bugün 16 Mayıs’ın 33. yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal, binlerce kronik organ hastasına umut olan o zamanki olağanüstü süreci hatırlattı.

Prof. Dr. Haberal, Lozan’a atıfta bulunarak önce Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Sağlık çalışanları da bu önemli tarihin dünya tıbbındaki değerine dikkat çekerek Haberal’a minnettarlıklarını iletti. Prof. Dr. Haberal, organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak adına “Hayat bağışlayın” çağrısında bulundu.

Related Posts

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?