Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Ay’daki Topraktan Su Çıkarabilen Bir Teknoloji Geliştirildi

Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, bu teknoloji Ay’da yaşamın idame ettirilmesine olanak sağlayabilir. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının bu teknolojisi Ay toprağından su elde edilmesini mümkün kılıyor ve elde edilen su, karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabiliyor.

Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu teknolojinin gelecekteki derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar doğurabileceğini ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.

“Bunu Hayal Etmemiştik”

Araştırmaya göre, tek bir galon suyun roket ile uzaya gönderilme maliyeti 83 bin dolar. Bir astronot ise günde dört galon yani yaklaşık 15,16 litre su tüketebiliyor. Araştırmanın başındaki isim Lu Wang, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut stratejiler, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığı belirsiz. Ayrıca, Ay’ın aşırı ortamı topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak etmenler içeriyor. Astronotların soludukları karbondioksitin, ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağı da belirtiliyor.

Related Posts

ChatGPT-5’in çıkış tarihi belli oldu: “Kendimi işe yaramaz hissettim”

OpenAI’ın merakla beklenen ChatGPT-5 modelinin ağustos ayında yayınlanacağı öne sürüldü.

Türkiye motosiklet ülkesi olma yolunda

Türkiye’de motosiklete olan talep artıyor. Gerek ticari gerekse de bireysel kullanımda motosiklet hayatın her alanında yer almaya başladı.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Rusya’da popüler uygulamalara para cezası kesildi

Rusya’da, yasaklı bazı içeriklere erişimi engellemedikleri gerekçesiyle Twitch, TikTok, Pinterest ve Wikipedia’ya toplam 24,5 milyon ruble (yaklaşık 313 bin dolar) para cezası verildi.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Tabiatta çalı mucizesi: Bilim adamları da şaştı kaldı

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, avokado üretiminin geleceğinin doğal bitki örtüsüne bağlı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, avokado bahçeleri yanına bırakılan doğal çalılıklar, çiçeklerin az olduğu dönemlerde …