15. yüzyılın şaheseri Edirne’ye yaşam katacak

Edirne’deki Tarihi Gazi Mihal Hamamı’nın Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Vali Yunus Sezer’in talimatıyla başlayan çalışmaların, erken dönem Osmanlı mimarisinin önemli eseri olan Gazi Mihal Hamamı’nda sürdüğünü açıkladı.

Çifte hamam olarak nitelendirilen yapı, cami ve köprüyle birlikte kompleksin bir parçası olarak görülüyor. Saraç, hamamın sedde ve yol çalışmaları sebebiyle neredeyse toprak altında kaldığını belirtirken, Edirne Müzesi denetimindeki araştırma kazısıyla çalışmalara başladıklarını vurguladı.

Saraç, “Kazılar sonucunda hamamın kadınlar ve erkekler soyunmalık kısımlarının ortaya çıkarıldığını ve restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini” belirtti. Hamamın içinde, diğerlerinde görülmeyen tonozlu ve uzun bir mekanın bulunduğunu ve bu mekanın keçelik olarak adlandırıldığını açıkladı.

1422 Yılında İnşa Edilen Gazi Mihal Hamamı

Tunca Nehri kıyısında yer alan ve 1422 yılında inşa edilen hamam, kesme taş ve tuğla malzemeden yapılmış olup duvarlarında orijinalliğini koruyor. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile külliye halinde bulunan hamam, Rusların 1829’da Edirne’yi işgal etmesinin ardından kapatılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir