BM: İnsani yardımları sürdürmek için Suriye’de kalmaya devam edeceğiz

“`html

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki insani destek çalışmalarını devam ettirmek için bölgedeki varlığını sürdüreceğini açıkladı.

BM’nin Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula ve Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü, günlük basın toplantısında Suriye’deki güncel durumu aktardı.

Abdelmoula, Suriye’de yaşanan gerilimlerin 2019 yılından bu yana en üst seviyeye ulaştığını ifade etti.

Halep’te bulunan BM’nin yerel ve uluslararası düzeyde yaklaşık 152 çalışanının bulunduğunu belirten Abdelmoula, “BM ve ortaklarımız Suriye’de kalmayı ve insani yardımı sağlamayı sürdürecek. Yardımları genişletmek ve kapsamlı bir değerlendirme yapmak için yoğun çaba içerisindeyiz.” dedi.

Abdelmoula, Heyet Tahrir Şam’ın BM görevlilerinin güvenliğini garanti edeceğini söylediğini dile getirdi.

Ancak bazı personelin kendini güvende hissetmediğini belirten Abdelmoula, bu çalışanların farklı bölgelere nakledilerek yeni yerleşimlere aktarılacağını bildirdi.

Öte yandan, BM’nin insani yardım kapasitesini koruma kararlılığında olduğunu ve bu şartlar altında çalışabilecek kişilere görev verileceğini vurguladı.

Suriye’ye geçmişte yapılan yardım çağrılarına yanıt olarak gelen fonların yalnızca yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten Abdelmoula, tüm taraflara, siviller, insani yardım çalışanları ve varlıklarını koruma çağrısında bulundu.

“Şimdi Suriye’ye yardım etme zamanıdır”

BM’nin Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Balakrishnan, tüm taraflara uluslararası hukuk gereği sivilleri ve sivil altyapıyı koruma sorumlulukları olduğunu hatırlattı.

Suriye’deki artan şiddet nedeniyle onbinlerce kişinin yerlerinden edildiğini ve Lübnan’daki belirsizlikler nedeniyle çok sayıda Suriyelinin ülkesine dönüş yaptığını belirtti.

Balakrishnan, daha önceki insani yardım çağrısının bu denli düşük fonlandığını söyleyerek, yaklaşık 16,7 milyon Suriyelinin yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.

Üye ülkeleri, Suriye’ye yönelik yardımlarını artırma konusunda uyaran Balakrishnan, “Artık yardım fonlarını azaltma zamanı değil. İnancımızı koruyarak Suriye’ye gerekli yardımları ulaştırmalıyız.” dedi.

Suriye’de son gelişmeler

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Halep’in batı kırsalında, 27 Kasım’da Esed rejimi ile muhalif gruplar arasında çatışmalar başlamıştı.

28 Kasım’da Halep’in batısından merkeze doğru ilerleyen muhalif gruplar, 30 Kasım’da şehrin büyük bölümünü kontrol altına aldı.

Aynı tarihte, Han Şeyhun’u ele geçirerek İdlib genelinde hakimiyet sağlayan bu gruplar, Hama ilinde de çatışmalara devam etti.

1 Aralık’ta Suriye Milli Ordusu, Halep kırsalında PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda Tel Rıfat’taki terör tehdidini temizledi. (AA)

Halep’teki durumu nasıl değerlendirmek gerekir?

Mart 2020’de Rusya ve Türkiye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde ateşkes sağlama kararı almış ve iki ülkenin orduları bölgede ortak devriyeler yapacağını açıklamıştı.

Mevcut durumda bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait birçok gözlem noktası bulunuyor.

Bölgedeki silahlı gruplarla Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. Aktarılan bilgilere göre, bu gruplar ilk 48 saat içinde yaklaşık 20 kilometre mesafe kat etti. 29 Kasım’da HTŞ liderliğindeki birliklerin Halep’e girdiği iddia edildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hem muhalif gruplardan hem de Suriye ordusundan çok sayıda zayiat olduğunu bildirdi. İlk iki günde 120’den fazla HTŞ üyesi ve 20’ye yakın SMO mensubu yaşamını yitirdi, Suriye ordusu da 60’tan fazla kayıp verdi.

Türkiye’nin tavrı ne?

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın bu saldırıları “Suriye’nin egemenliği ihlali” olarak değerlendirdiğini belirtti. Peskov, “Suriyeli yetkililerin bölgedeki durumu derhal düzeltmesinden ve anayasal düzeni yeniden sağlamasından yanayız,” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalar hakkında açıklama yaparak “İdlib’e yönelik son dönem saldırıları” konusuna dikkat çekti ve “Son günlerdeki çatışmaların bölgedeki gerilimi artırdığı” uyarısında bulundu. “Yeni ve daha büyük krizlerin yaşanmaması, sivil halkın zarar görmemesi için Türkiye için büyük önem taşımaktadır,” şeklinde belirtti. Keçeli, “Gelişmeleri, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz öncelik ile terörle mücadele çerçevesinde yakından takip ediyoruz,” ekledi.

Önemli M5 yolu üzerinde hareketler

Resmi kaynaklara göre, muhalif gruplar, Halep ile başkent Şam’ı birbirine bağlayan M5 karayolunun bazı kısımlarını kontrol altına aldı. M5, Suriye’nin Ürdün sınırı yakınlarında başlayıp Halep’e kadar uzanan ana otoyoldur.

İdlib vilayetini dikine kesen M5, ülkenin en yoğun nüfuslu dört kenti olan Şam, Humus, Hama ve Halep’i bağlar. Savaş öncesinde bu yol, Suriye’nin ekonomik açıdan kritik arterlerinden biriydi. Ayrıca bu yol, ülkenin doğusundan kuzeyine buğday ve pamuk gibi tarım ürünlerinin taşınmasında da kullanılıyor ve aynı zamanda uluslararası ticaret için önem arz ediyor.

Bölgede hangi güçler mevcut?

Suriye, Rusya ve İran; Halep’in tamamen HTŞ destekli gruplar tarafından kontrol altına alınmasından endişe ediyor.

İran Devrim Muhafızları’nın önemli komutanlarından Kioumar Pourashemi’nin çatışmaların başladığı ilk saatlerde hayatını kaybettiği bildiriliyor, Rus hava kuvvetleri ise Suriye ordusunun önemli üslerine yönelik yoğun saldırılara devam ediyor.

Şam yönetimi, Rusya tarafından eğitilen ve önceki adlarıyla “Kaplan Kuvvetleri” olarak bilinen 25. Özel Kuvvetler Tümeni’ni bölgeye konuşlandırdı. Ayrıca Filistin Kudüs Tugayı ve Rus yapımı modern T-90 tankları, 4. Suriye Tümeni’nin yanında bölgeye yerleştirildi.

Uzun yıllardır İdlib üzerinde etkisini sürdüren ve kendilerini cihatçı olarak tanımlayan HTŞ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Türkiye de HTŞ’yi terör örgütü olarak kabul etmekte.

Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme süreci

Bu saldırılar, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarının hızlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme arzusunu daha önce dile getirmişti.

Son olarak, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a yaptığı ziyaretler sonrası uçakta gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Esad ile görüşmeyi umuyorum. Çünkü Türkiye-Suriye arasındaki terör unsurlarını yok etmemiz gerek. Suriye’de adil ve kalıcı bir barış sağlamak için gerekli adımlar net bir şekilde ortada. Normalleşme için Suriye tarafına uzanacağız. Bu normalleşmenin, Suriye topraklarına barış ve huzur getireceğine inanıyorum,” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasında anlaşmazlık mı mevcut?

Kremlin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Astana22 toplantısında Türkiye’yi Suriye’de “işgalci güç” olarak nitelendirerek, bu durumun Moskova ile Ankara arasındaki ilişkiler noktasında tartışmalara yol açabileceğini ifade etti.


NAMIK DURUKAN YAZDI

PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk ediyor: Tel Rıfat’tan sonra Menbiç’ten de çekiliyorlar

Kuzeybatı Suriye’deki çatışmalar oldukça şiddetli: Harita değiştiren operasyon Halep’i etkiliyor

HTŞ önderliğindeki gruplar şehir kapılarına kadar geldi, Halep’e 5 kilometre yaklaştılar

HTŞ’nin liderliğindeki gruplar Halep’in dış mahallelerine girdi ve merkeze ilerlemeye devam ediyor; Şam-Halep yolunu kontrol altına aldılar

Rus hava kuvvetleri Halep’i hedef alıyor: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki havaalanına saldırı hazırlığı yapıyor

İdlib tamamen HTŞ önderliğindeki grupların eline geçti, yön Hama’ya dönüyor: Gruplar kente girmeye başladı

SMO, Tel Rıfat ve Afrin çevresinde saldırıya geçti; PYD/DSG mevzileri ateş altında

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi: ‘Sırada Münbiç var’ iddiası

Fırat’ın batısını terk ediyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası

 

 

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir