Hastalara uyutulmadan solunum desteği mucizesi: Entübe tarih mi oluyor?

“`html

Kocaeli Üniversitesi’nden Yenilikçi Solunum Destek Cihazı Geliştirildi

Kocaeli Üniversitesi, sağlık alanında dikkat çeken bir araştırmanın altına imza attı.

KOÜ’den akademisyenlerin yer aldığı 15 uzman, yoğun bakımda bulunan hastaların uyutulmadan solunum desteği alabilmesini, akciğerlerdeki sıvıların atılmasını ve göğüs kafesi içinden kalp masajı yapılmasını sağlayan bir cihaz geliştirdi.

Koronavirüs tedavisi ile birlikte SMA ve ALS hastalıklarında da kullanılabilecek olan ‘LDI-CM’ isimli cihaz, laboratuvar testlerinden olumlu sonuç aldıktan sonra İstanbul’daki bir özel üniversitede 5 hayvan üzerinde yapılan deneyde de başarılı sonuçlar elde etti.

“Cihazın Bilim Dünyasına Kazandırılması Hedefleniyor”

İki tarafına göğüs tüpü takarak akciğerlerin işlevini devralmayı hedefleyen bu cihaz, özellikle koronavirüs ve zatürre tedavisinde önemli bir yenilik sunmayı amaçlıyor. Hayvan deneylerinde, denekler üzerinde 1 saat boyunca solunum cihazı bağlantısı kesildiğinde, cihazın etkisiyle hayvanların akciğerleri düzgün çalıştı ve kanlarındaki oksijen seviyesi beklenilen düzeyde seyretti. Koronavirüs üzerindeki testlerde ise akciğerler sıvıyla doldurulduktan sonra cihazın akciğerleri boşaltma fonksiyonu başarıyla uygulandı. KOÜ Ortopedi ve Travmatoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümlerinden uzman doktorların ortak çalışmasıyla geliştirilen cihazın, insan denemelerine başlanması planlanıyor.

“Çözüm Üretme Arayışı Başladı”

Projenin başlangıcını anlatan KOÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Karadeniz, “Pandemi sürecinde birçok insan kaybettik. Türk bilim insanları olarak, ‘Acaba nasıl bir katkı sağlayabiliriz?’ düşüncesiyle yola çıktık. Solunum açlığını nasıl giderebiliriz? Zatürre nedeniyle kayıpları azaltacak bir çözüm üretebilir miyiz? Bu konuda araştırmalara başladık.” ifadelerini kullandı.

“Akciğerlere Dönemsel Solunum Desteklemesi”

Geliştirilen cihazın akciğerlerin solutma fonksiyonunu daha doğal hale getirmek üzere tasarlandığını belirten Doç. Dr. Karadeniz, “Cihazın temel amacı, insanoğlunun yaptığı gibi basınç değişikliği ile solunumu gerçekleştirmektir. Zatürre ve koronavirüs durumlarında akciğerlerde biriken sıvının dışarı atılması hayati önem taşımaktadır. Bunun için gerekli veriler oluşturuldu ve cihaz üzerinde paten başvuruları sürüyor.” şeklinde konuştu.

Hayvan Deneylerinde Başarı Sağlandı

Deneyler hakkında bilgi veren Karadeniz, “Hayvanlarla 1 saat boyunca akciğer işlevini solunum cihazından bağımsız çalıştırdık ve sonuçları tatmin edici bulduk. Ayrıca akciğerlerde sıvı bulunmasını sağladıktan sonra bu sıvıyı cihaz yardımı ile dışarı atmayı başardık.” dedi.

“Entübasyona Gerek Kalmadan Solunum Desteği”

Kalp masajı konusunun da üzerinde çalışıldığını kaydeden Karadeniz, “SMA ve ALS hastalarında entegrasyon sorunu yaşanıyor. Elde ettiğimiz sonuçlar gösteriyor ki bu cihazla artık kişileri entübe etmeden solutabiliyoruz. Koronavirüs nedeniyle oluşan akciğer sıvılarını atarak hastaların solunumlarını düzenleyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bilinci Kapatmadan Solunum Desteği”

Karadeniz, geliştirdikleri cihaz ile hastaların bilincini kapatmaya gerek kalmadan solunum desteği alabileceğini belirtti ve “ALS ve SMA hastaları için geliştirdiğimiz bu cihaz, bilinci kapatmadan sağlık desteği almanın yeni bir yolu olacak.” dedi.

“Gelecekte Değişiklikler Olacak”

Bağlılık açısından cihazın kullanım alanlarına dikkat çeken Karadeniz, “Yoğun bakımda hastaları uyanık tutarak onlara solunum desteği sağlayacak bir sistem geliştirdik. Acil servislerde, boğulma durumlarında da daha etkili ve hızlı yöntemler geliştirebilirsiniz. Yeni yaklaşımımız sayesinde, insan deneylerine geçiş aşamasındayız.” ifadelerini kullandı.

“Yatırımcı Desteği Gerekiyor”

Karadeniz, artık projenin ticari hale gelmesi için yatırımcı desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Buraya kadar geldik fakat bu aşamadan sonra ürünün insanlığa kazandırılması için destek almayı umuyoruz.” şeklinde konuştu.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir