Algı, aidiyet ve iktidar: Belediyeciliğin görsel rejimi (2)

Belediyeler ve Kültürel Temsil

Belediyelerin işleyişi ve işlevleri hakkında detaylı bir inceleme yapılacak. MTO’dan Mehmet Varıcı’nın kaleminden kaleme alınan yazı, konuya felsefî bir bakış açısıyla yaklaşarak dikkat çekici bir okuma sunuyor. İşte detaylar…

İDEOLOJİK ESARET DÜZENİ

Belediyecilik sadece hizmetlerin organize edilmesi değil, aynı zamanda kültürel temsillerin düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin estetik ve kültürel tercihlerinin ardında belirli bir kimlik oluşturma ve güçlendirme amacı yatar. Kültürel etkinliklerden sokak tabelalarına, tematik parklardan duvar resimlerine kadar uzanan tercihler, kamusal alanda ideolojik fetişler üretir. Belediyeler, nötr hizmet sağlayıcılardan ziyade belirli bir yaşam tarzını simgeleyen ve destekleyen kültürel aktörler haline gelir.

Bu süreç genellikle çoğulculuğu desteklemek yerine mevcut mahallî yapıların temsil edilmesine odaklanır. Katılımcı bir kültür politikası yerine, temsilin görsel imgeler üzerinden daraltıcı bir şekilde dolaşıma sokulduğu yapı ön plana çıkar. Bu nedenle estetik müdahale, toplumsal aidiyetleri belirli bir eksende sabitlemek amacı taşır.

Belediyecilikteki kültürel ve ideolojik yönlendirme sorunu her siyasi eğilime özgü değildir, farklı düşünce çizgilerinde yer alan tüm yerel yönetim biçimleri benzer yöntemleri benimser. Bu durumda bazı şehirler, ideolojik kutupların sembolik kalelerine dönüşür ve tarafgir seçmenler için bir kimlik sığınağı haline gelir.

Bu tür şehirlerde seçmen davranışı, hizmet kalitesi ya da yöneticilerin yetkinliği üzerinden değil, mensubiyet duygusunu koruma refleksiyle şekillenir.

SEMBOLİK İKTİDAR MÜCADELESİ

Toplumun ideolojik aidiyetle şekillenen kör bir şekilde yolsuzluğu kabullenmesi, yöneticilerin kesintisiz destek alarak kamu kaynaklarını keyfi olarak kullanma şansı bulmalarını sağlar. Yöneticiler, kamu kaynaklarını kişisel ilişkiler üzerinden dağıtarak liyakat prensibini geri plana atarlar. Yolsuzluklar, tekil olaylardan ziyade idari alışkanlıkların bir parçası haline gelir. Bu durum belediyeciliği şeffaflık ve hesap verebilirlikten uzaklaştırarak, aidiyetin mutlak belirleyici olduğu bir yönetim tarzına dönüştürür.

Related Posts

İpotekli konut satışlarında ciddi yükseliş! Bir yılda yüzde 98,7 oranında arttı

TÜİK, Mayıs 2025 dönemine ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu …

Euro Bölgesi’nde enflasyon mayısta geriledi

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 1,9 seviyesine düştü.

Brent petrol yükselişte: İran-İsrail gerilimi piyasayı vurdu! (17 Haziran 2025)

Dün 74,56 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.13 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,65 artışla 72,60 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Güneydoğu’dan 5 ayda 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

E-ticarette Babalar Günü hareketliliği

E-ticarette Babalar Günü için yapılan alışverişlerde elektronik, giyim, aksesuar ve kişisel bakım kategorilerinde artış gözlemlenirken, son dönemde kişiselleştirilmiş hediyelere de talep artıyor.