Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye Ekonomisinde Son Durum: Mehmet Şimşek Ekonomi Yönetimine Getirildi

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi bir krizle karşı karşıya. Ekonomideki olumsuz gidişat artık görmezden gelinemeyecek kadar açık hale geldi ve iktidarın kendi tabanından da rahatsızlıklar artmaya başladı. Bu durum üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Mehmet Şimşek’i ekonomi yönetimine geri getirdi.

Şimşek, 2023’ün başında tekrar koltuğuna oturduğunda, siyasi gerilimin doğrudan ekonomik göstergelere etkisini azaltmak için yoğun bir çaba sarf etti. Parasal politikaları yöneten Şimşek, siyasi gerilimi azaltmak amacıyla, 19 Mart’tan sonra daha sıkı tedbirler almaya başladı. Vergi politikalarını sertleştireceğini belirten Şimşek, bu tutumuyla dikkat çekmişti. Ancak Türkiye Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıkoğlu, vergilere karşı tepkisini dile getirmişti.

İş dünyası son iki yıldır, fiyat rekabeti avantajının azaldığı ve karlılığın düştüğü konusunda şikayetlerini dile getiriyordu. İktidardan gelen tepkiler arasında dikkat çekici bir şekilde Hisarcıkoğlu gibi iktidara yakın bir ismin de bu endişelere katıldığı görülüyor.

Ekonomideki kötü tabloya ilişkin eleştirilerden biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den geldi. Gültepe, sanayi ihracatındaki olumsuz gidişatı net verilerle açıkladı. Türkiye’nin giderek pahalı bir ülke haline geldiğini söyleyen Gültepe, maliyet ve enflasyon artışının firmaları zorladığını ifade etti.

Gültepe’nin açıklamaları şu şekilde devam etti: “Türkiye pahalı hale geldi. Firmalar, maliyet ve enflasyon artışını fiyatlandırma konusunda çok zorlanıyor. Sektörler küçülüyor. İlk kez ihracat yapan firma sayımız 1800’leri görmüştü. Nisan ayında 980’e düştü. Bu şekilde giderse belki bir sene sonra 800, 700 rakamına kadar düşecek. İhracat artık firmaları heveslendirmiyor. Firmalar oyuna giremiyor. Bunun sebebi de küçülerek mevcudu korumaya çalışmaları. İhracatı yeniden heveslendirmek lazım. Yapılması gereken tek şey ihracata sarılmak.”

Gültepe’nin vurguladığı nokta şuydu: “Bu ülkede yüzde 70-80 enflasyon varken de çalıştık. Enflasyon şimdi yüzde 40 seviyelerinde kilitlendi. Ancak sanayi kan kaybediyor.” İhracattaki olumsuz tablo, Gültepe’nin açıklamalarıyla daha da netleşiyor: “4-5 sektörün güçlü artış sağlaması nisan ayındaki büyümeye etki etti. Artış sağladık ama önceki yılın nisan ayına göre iki gün de fazla çalıştık.”

Gültepe, Türkiye’de fiyat artışlarının müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hazır giyim sektörü örneğinde olduğu gibi, sektörlerin küçüldüğünü ve bazılarının kapandığını gözlemlediklerini paylaştı.

Related Posts

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Kripto piyasaları coştu: 4 yılın rekoru kırıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşik Krallık ile bir ticaret anlaşmasına varıldığını duyurması ve Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre’de buluşacağını açıklanmasının ardından kripto paralar sert yükseldi. Ayrıca spot …

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Avdagiç’ten ‘belirsizlik’ uyarısı: Türkiye hazırlıklı olmalı

İstanbul Ticaret Odası’nın mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, küresel şirketlerin, jeopolitik gerilimler, pandeminin ardından değişen tedarik zinciri yapısı ve Çin’in içine dönük politikaları nedeniyle alternatif yatırım bölgelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir