Uzmanlar ‘erkenden stoklayın’ uyarısında bulundu: Fiyatı yaz gelmeden tavan yapacak

Türkiye’de Zirai Don Felaketi: Meyve ve Bal Üretiminde Düşüş Yaşanıyor

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin tarım deposu şehirlerinde etkili olan olumsuz hava koşulları, Türkiye tarihinin en büyük zirai don felaketlerinden birinin yaşanmasına sebep oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu doğa olaylarından 16 meyve ve sebze türünün olumsuz etkilendiğini belirtirken, yaz aylarında meyve fiyatlarında ciddi bir enflasyon görülebileceği belirtildi.

‘FİYATLAR ARTMADAN SATIN ALMAYA BAŞLAYIN’

Ancak zirai donun etkisi yalnızca meyve ve sebzeler ile sınırlı kalmadı.

Ekonomim’den Veysel Ağdar’ın haberine göre; yaşananlardan en çok etkilenen sektörlerden biri de arıcılık oldu. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Sadece meyve üreticisi değil, biz de mağduruz. Bazı üreticilerimiz kovan başına verimin yarı yarıya düştüğünü bildiriyor. Bu da sezon sonu bal üretiminde düşüş, fiyatlarda artış demek.” ifadelerini kullanırken, çok sayıda bal üreticisi bu yıl için ‘Erken satın alan kazanır’ çağrısında bulundu.

VERİM KAYBI YÜZDE 50’YE ULAŞTI

Geçen yıl Türkiye genelinde üretilen 95 bin 492 ton balın 31 bin 777 tonunun zirai dondan etkilenen illerdeki arıcılar tarafından üretildiğini kaydeden Şahin, “Özellikle İç Anadolu’nun kuzey kesimleri ile Doğu Karadeniz ve yüksek yaylalarda bu etki yoğun hissedildi. Pek çok bölgede verim kaybı yüzde 40 ila 50 arasında.” ifadelerini kullandı.

KOVAN SAYISI ARTIYOR AMA ALINAN BAL DÜŞÜŞTE

TAB Başkanı Ziya Şahin, arıcıların yaşadığı bir diğer sorunun ise son yıllarda artan kovan sayılarının olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de yaklaşık 100 bin aile arıcılık yapmakta. Kovan sayısı ise 9 milyon. 2000’li yılların başında bu sayı 3,5 milyondu. Son 20 yılda 3 katına çıktı. Kovan sayısı artıyor ama verimlilik düşüyor. 2003 yılında kovan başına verimlilik 22-25 kilo iken şimdi 16-17 kilo. Kovan sayımızı değil üretim alanlarını meralarımızı artırmalıyız” diye konuştu.

Related Posts

Tunceli- Munzur’da rafting heyacanı yaşanıyor

Tunceli Valisi Şefik Aygöl ile genç sporcular, Türkiye’nin en uzun rafting parkurları arasında yer alan Munzur Çayı’nda rafting yaparak kürek çekti. Vali Aygöl, “Burada rafting var, kano var. Aslında doğanın bütün güzellikleri var burada. Ben de gençlerle birlikte raftingimizi yaptık. İnşallah ülkemizin en iyi merkezi haline getirmek için uğraşlar içerisinde olacağız” dedi.

İsrail- İran savaşında ABD’nin askeri üsleri kullanıma açılacak mı?

Ortadoğu’da tansiyon yükselirken, ABD’nin İtalya’daki askeri varlığı gündeme oturdu. ABD’nin İran’a yönelik olası bir askeri harekatında İtalya topraklarındaki üslerini kullanıp kullanmayacağı, hem İtalyan kamuoyunda hem de uluslararası alanda …

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: ABD diplomasiyi havaya uçurmaya karar verdi, İran müzakere masasına nasıl geri dönebilir? 

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: ABD diplomasiyi havaya uçurmaya karar verdi, İran müzakere masasına nasıl geri dönebilir? 

Son Dakika… Trump: Ya barış ya İran için trajedi olacak

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki üç nükleer tesise düzenlenen hava saldırısının ardından (TSİ) 05.00’te Ulusa sesleniş konuşması yaptı. ‘ABD ordusu büyük ve isabetli bir saldırı düzenledi’ diyen Trump; “İran barış yapmak zorunda. Bu yapılmazsa sonraki saldırılar çok daha ağır olacak İran, Ortadoğu’nun zorbası, artık barış yapmak zorunda.” ifadelerini kullandı.

Tahran’ın menzilindeki ABD üsleri

Trump’ın, “İran’a 2 hafta süre verdim” çıkışı, akıllara Tahran’ın hedefinde olabilecek ABD üslerini getirdi. Yaklaşık 20 üsle bölgede varlığını sürdüren ABD’nin, El Ubeyd, Ayn’ül Esad ve Tanf gibi üsleri açık hedef haline gelecek. Bölgeye yoğun tahkimat yapan ABD’nin ise Diego Garcia gibi Körfez dışı üslerini de saldırılarda aktif kullanabileceği değerlendiriliyor.

Husilerden ABD’ye İran tehdidi: Savaş gemilerini hedef alırız

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, İran’a olası bir saldırı durumunda ABD savaş gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.